Korjausvelkaa pitää hallita myös matalasuhdanteessa

Taloudellisesti haasteellisina aikoina on houkuttelevaa siirtää kiinteistöjen korjaamista. Mestaritoiminta Oy:n asiantuntija korostaa, että korjausvelan hallinta on pitkän tähtäimen järkevää taloussuunnittelua. Vanhoissa kiinteistöissä on aina jonkin verran korjausvelkaa, mutta sen ei pitäisi antaa kasvaa liian suureksi.

Kiinteistönomistajien talouspaineet ovat nyt kovat. Rakentamisen kustannustaso on edelleen korkea, samoin lainarahan korkotaso. Uudisrakentamisen investointeja lykkääntyy, ja myös korjausrakentamisen hankkeita määritellään uusiksi

– Taloudellinen tilanne on nyt haastava, ja joskus voi olla taloudellisesti järkevääkin lykätä kiinteistöjen suurempia peruskorjauksia ja tehdä tarvittavia kunnossapitokorjauksia sekä käyttöä turvaavia väliaikaiskorjauksia, mutta vain jos rakennuksen tekninen kunto sen sallii. Toki tilanteissa, jos kiinteistöistä ollaan luopumassa tärkeintä on pitää huolta välttämättömästä kunnossapidosta käytön turvaamiseksi niin kauan kuin rakennusta käytetään, toteaa rakennuttamisen palveluista vastaava johtaja Teemu Jaakkola Mestaritoiminta Oy:stä.

PTS keskeisenä työkaluna

Rakennusten PTS-suunnitelmassa (pitkän tähtäimen suunnitelmassa) määritellään muun muassa rakenteille ja talotekniikalle käyttöikä ja kunnossapitojaksot sekä sen mukainen korjaussuunnitelma, jota tarkastellaan säännöllisesti. Jaakkola korostaa PTS-suunnitelman olevan erinomainen työkalu elinkaariajatteluun perustuvassa toimintamallissa.

– PTS-suunnitelma on keskeinen työkalumme, jonka avulla varmistetaan, että kunnossapitoon liittyvät tekijät tarkastetaan säännöllisesti. Tarkastustoiminnan avulla pystytään havainnoimaan myös se, voidaanko jotain korjaustoimenpidettä myöhäistää tai vastaavasti pitääkö joitain toimenpiteitä aikaistaa, kertoo Jaakkola.

Korjausvelkaa rapistuttaa kiinteistön

Korjausvelan kasvamista liian suureksi pitää pyrkiä Jaakkolan mukaan kaikin keinoin välttämään, jotta tulevat korjauskustannukset eivät kasva kohtuuttomasti.

– Jos korjaustoimia lykätään perusteettomasti, korjaustarve kasvaa ja samoin kustannukset. Pahimmillaan korjaustoimien lykkääminen voi aiheuttaa kiinteistön rapistumisen jopa korjauskelvottomaksi. Samoin väliaikaiskorjaukset lisäävät kokonaiskustannuksia, toteaa Jaakkola.

Mestaritoiminta tekee taustalla asiantuntijatyötä

Mestaritoiminta Oy tekee korjausrakennuttamishankkeita Järvenpään kaupungille ja Järvenpään Mestariasunnot Oy:lle. Jaakkola korostaa Mestaritoiminnan osaajien asiantuntijaroolia.

– Toimimme tiiviissä yhteistyössä kaupungin viranhaltijoiden ja Mestariasuntojen johdon kanssa. Teemme selvityksiä ja tuomme rakennuttamisen asiantuntijatietoa päätöksenteon taustalle. Vahvuutemme on, että asiantuntijaosaamisemme on laaja-alaista. Lisäksi meillä on kattava yhteistyö- ja kumppaniverkosto oman osaamisen lisäksi, kertoo Jaakkola.

15.04.2024  -